KICAD FINEST PRACTISTICES: Správa knihovny

Jeden typický problém slyšíme od mnoha nových jednotlivců Kicad s schématem i knihoven footprint. Technika je využít pouze jednu schematickou značku, stejně jako knihovnu stop s projektem. Tímto způsobem takové úpravy výchozích schematických knihoven nebudou mít vliv na váš projekt a bude snadné se sdílet svou práci s ostatními, aniž by ji porušili. Strávil jsem dlouhou dobu rafinace této metody, stejně jako budu chodit s procesem v tomto článku.

Často v minulosti jsme pokryli kicad (stejně jako jiné) elektronické automatizace (EDA). [Brian Benchoff] Udělal celá řada na budování práce od začátku povrchu využívající všechny různé svazky EDA, které by mohly položit ruce dál. Žádná softwarová aplikace CAD nebo EDA je perfektní, stejně jako jednotlivec musí zjistit, že se dostane do gripů s idiosyncrasies z toho, jaký program se rozhodnou použít. To normálně vede k velkému jednání cussingu, stejně jako vlasy tahání během předběžných fází, když člověk nemůže přijít na to “jak to sakra udělám?”, Zejména z nových konvertitů, kteří jsou využíváni, aby dělali věci jinak.

Přečtěte si, abyste objevili nejlepší metody, které využívají při využívání Kicad i jeho knihovnické managementu.

Projektový management

KICAD Udržuje schematické značky, stejně jako prvkové stopy v samostatných knihovnách, stejně jako požadavek na propojení znamení na stopu využívající jeden z řady různých metod. To vyvolává velké lidi, ale funguje to spíše dobře, když se k němu využije.

Ve starých časových dnech před počítači by mnoho návrhářů by nejprve rychle vyčerpalo schéma, pak produkují “kusovníci materiálů”, kde masí specifikace prvků, které mají být použity. To by jim pak pomohlo vybrat stopy prvků, což vedlo k fázi návrhu desky. KICAD se snaží dodržovat tento pracovní tok. Zde je normální struktura složek, kterou využívám k uspořádání projektu KICAD, s jemným vyladěním této metody na mnoha letech práce se softwarem.

doodad
↳3d_Models // .step stejně jako data návrhu pro všechny stopy
↳Datasheets // Datové listy pro použité prvky
↳gerber // finální výrobní soubory
↳images // SVG snímky stejně jako 3D rendery
↳lib_sch // schematické symboly
↳lib_fp.pretty // stopy
↳PDF // schémata, rozložení desky, rozměrové výkresy
Správné schematické knihovny

Když nakreslíte schematické využití značek z vestavěných knihoven dodaných s KICAD, eeschema vytváří regionální záložní knihovnu – Doodad-cache.lib. Když jste hotovi kreslení schéma, zkopírujte tato data do složky ↳lib_sch a přejmenujte ji do zbožíad.lib.

Dále přejděte k ↳Preferences↳component knihoven, zvolte “Aktuální seznam cesty” Chcete-li poukázat na vaši regionální složku úlohy ~ / doodad /, klepněte na tlačítko Přidat v horní části okna se zobrazit (nikoli tlačítko Přidat uprostřed pop-up), stejně jako konečně vybrat doodad.lib. Dostane se pod aktuálně zvolenou knihovnu v seznamu.

Kicad přečte tyto knihovny v sekvenčním pořadí, takže požadavek vybrat doodad.lib, stejně jako jej přivést do horní části záznamu s využitím tlačítka nahoru. Pokud je to znamení s přesným stejným názvem v různých knihovnách, pak se používá první instance z něj. V tomto okamžiku můžete buď eliminovat všechny ostatní poskytované knihovny, nebo jen zanedbávat je tak dlouho, jak se ujistíte, že každý znak, který využijete, dostane přidán do Doodad.lib, stejně jako dostat se pouze z tohoto souboru.

Your job now utilizes just one schematic sign library — ~/doodad/lib_sch/doodad.lib — as well as any type of modifications to the default schematic libraries will not impact your project. Moreover, utilizing the above defined folder structure, it’s simple to share your job on GitHub. When your job gets cloned or downloaded, this makes sure there are no library conflicts.

All of the above may modification when KiCAD implements s-expression styles in EESCHEMA as well as schematic libraries (already implemented in PCBnew), so we’ll revisit this at that time.

Assigning Footprints to Symbols

There’s a number of methods of doing this, however essentially, you choose a schematic symbol, as well as designate it a footprint from one of the default libraries. ever considering that KiCAD moved footprint libraries to GitHub, this has been a cause of heartburn for many. For one, all libraries are held online, as well as KiCAD needs to look them up whenever you terminate it up. For those who don’t modification this behaviour, it slows down the program during startup, if you’re not linked to the web. on the internet libraries are a great concept since footprints stay updated, however it is a sure terminate method to break your styles must one of the footprints utilized in your style change. This won’t show up for you immediately, since you will have to explicitly re-read the net-list as well as get KiCAD to Vyměňte pozměněné stopy. Nicméně pro někoho jiného, ​​kdo klonuje váš návrh, stejně jako jejich verze Kicad tun na aktualizovanou stopu, rozbije věci.

Možnost je klonovat všechny knihovny Kicad na regionální místo v počítači, stejně jako bod Kicad k tomuto umístění. Když to však, když to uděláte, neguje výhodu, že získáte přístup k aktualizovaným knihovnám. Nevěřím, že je to vhodná metoda, aby to fungovalo, ale tady to funguje.

Knihovny GitHub Knihovny do svého regionálního počítače, stejně jako udržet je aktualizovaným rutinním tahem. To pomáhá, abych využil existující stopy nebo přizpůsobte je, aby odpovídaly mým požadavkům. Moje práce však nepoužívá žádný typ těch klonovaných knihoven přímo. Místo toho vyrábím úlohu určitou knihovnu stop, která obsahuje všechny stopy (~ / doodad / lib_fp.pretty) používané v projektu. Je-li opět, to zajišťuje, že když se úloha klonuje, všechny ideální stopy jsou již nabízeny bez v závislosti na knihovnách mimo zdroje.

Jak vytvořit Kicad stopy regionální i projektu-jedinečný

Začněte klonováním (z github) repository Kicad Footprint do počítače. To je nejlepší provedeno využití Průvodce “Footprint knihoven” z pcbnew. V mém případě jsem to klonoval na ~ / kicad_sources / knihovna-repos. V KICAD’S PCBNEWEW, zvolte ↳Preference ↳Configure cesty, stejně jako upravit Kisysmod, aby ukázal na regionální stezku knihovny Footprint (~ / Kicad_Sources / Knihovna-repos).

Cesta k tabulce FP-LIB
V některých případech mohou být zapotřebí další kroky k práci. Vyberte ↳Preference ↳FOOTPRINT Správce knihoven a zjistíte, že data “tabulka FP-LIB-tabulka” využívaná PCBNEW. Jedná se o textová data, která říkají PCBNew, kde hledat knihovny stopy – na GitHub, regionální cestu atd. Otevřete tato data v textovém editoru, stejně jako kontrolovat, pokud využívá Kisysmod jako cestu. Pokud tomu tak není, vyhledejte také, jakož i nahradit všechny instance současné cesty, stejně jako jej nahraďte s Kisysmodem.

Nyní můžete upravovat každý schematický symbol, stejně jako přidat stopu na něj – buď z v rámci eeschema, nebo využití samostatného modulu CVPCB. Když byly přiřazeny všechna stopy, ujistěte se, že budete znovu generovat netlist před přechodem na PCBNEW.

Režim: Footprint.
Nyní můžete začít PCBNEw, stejně jako zkontrolovat netlist, který vylučuje všechny stopy v zásobníku na plátně. Zvolte režim: Ikona stopy, pak kontext-klikněte na libovolný typ jedné stopy, zvolte ↳Global Spread, stejně jako umístění ↳Spread out všechny stopy.

To se rozprostírá všechny stopy, které to mnohem snazší vybrat, stejně jako jejich krok. Když jste provedeni s rozložením na palubě, stejně jako všechny vaše stopy jsou uzamčeny, zvolte data ↳Archive footprints↳Create knihovna, stejně jako archivní stopy, stejně jako napájení cesty / jméno do složky .pretty ve vaší úloze (~ / doodad / lib_fp.pretty). To zkopíruje všechny stopy používané ve vašem návrhu do cílové složky.

Preferences↳footprint knihovny Průvodce profilem na mém počítači↳ (přejděte na ~ / doodad / lib_fp.pretty), stejně jako ujistěte se, že zvolíte “do této úlohy pouze” před nástupem do dokončení. V tomto okamžiku jste využili stopy z celosvětových knihoven Kicadu, jakož i používali je na schematické symboly, udělal netlist, importovaný netlist v PCBNew, dát stopy, stejně jako nasměrované desky, provedli archiv všech použitých stop, as No, jak nakonfigurovat PCBNEW využít tuto knihovnu archivu.

Replace library paths
Next, return back to EESCHEMA, as well as edit the footprint association of each sign to point to the new lib_fp.pretty folder instead of the regional GitHub repository on your computer. The simplest method to do this is to open the .SCH data in a text editor as well as do a search/replace. In our present example, we will replace instances such as “Capacitors_ThroughHole” or “Resistors_ThroughHole” or “LEDs” with our regional job library folder “lib_fp”

Open the schematic one last time, save a fresh netlist, open PCBnew, checked out this netlist, however this time around choose the modification choice under exchange Footprint. Your board design will now be utilizing footprints saved in your lib_fp.pretty folder, as well as modifications to the KiCAD worldwide libraries will not impact the layout.

Zabalit

This may noise a bit convoluted in the beginning, however over time it becomes rather easy, as well as you can get rid of some steps as you get better. For example, I already have my own library for a lot of of the typical parts that I use, as well as copy these footprints before starting off on a new project. Over time, as you get much better at it, you will begin building your own schematic signs as well as footprints from element data sheets instead of utilizing outside versions. like I stated at the beginning, it’s not perfect, as well as for me this process works extremely well. If you have comments or tips on making this better, chime in as wellJak nám dejte vědět.